Zabezpečte si dom, byt či kanceláriu.

zlodej sa snaží vlámať do domu páčidlom


Zlodeji sú v dnešnej dobe čoraz vynaliezavejší a drzejší. Preto je dôležité myslieť na zabezpečenie vášho domova, kancelárie či skladu. Výber vhodnej bezpečnostnej vložky do dverí je zásadný. Poďme sa pozrieť na niekoľko dôležitých pravidiel, ktorých sa treba držať pri výbere vložky do dverí.

 

  1. Vhodná bezpečnostná trieda

    Každá vložka má určitú bezpečnostnú triedu od najnižšieho stupňa 1 až po najvyšší stupeň 4. Triedy sú vždy farebne odlíšené a vyznačené aj na obale bezpečnostnej vložky. Na základe triedy viete jednoducho určiť pre aký účel je vhodná. Všeobecne platí, že pre vchodové dvere je vhodné použiť minimálne triedu 3.

  2. Typ dverí

    Dôležité je zvoliť vhodnú bezpečnostnú triedu ku danému typu dverí. Je zbytočné použiť vložku triedy 4 na sklenené dvere a opačne, triedu 1 použiť pre kvalitné a drahé vchodové dvere.

  3. Poistenie domu

    Poisťovne, v prípade napríklad vlámania, prihliadajú na triedu dverí, ktorá je určená ako celok, na základe triedy najslabšieho článku dverí. Preto je veľmi dôležité nechať si namontovať kvalitné dvere, osadiť ich do mohutnej zárubne a zamknúť bezpečnostnou zámkou čo najvyššej triedy. Netreba ale zabúdať aj na iné možnosti, ako sa vie zlodej vlámať do vášho domu. Ak sa dostane dovnútra cez okno, či provizórny visiaci zámok na niektorých dverách, poisťovňa to určite zohľadní pri plnení.

  4. Zabráňte kopírovaniu kľúčov

    Dnes už existuje celý rad trikov, ako kľúče ukradnúť a okopírovať. Najjednoduchším a najspoľahlivejším riešením je kúpiť bezpečnostnú vložku s kartou, ktorá zabraňuje neoprávnenému kopírovaniu. Bez takejto karty by vám zámočník za žiadnych okolností nemal kópiu vytvoriť. Rovnako aj originálne polotovary na takéto kópie dostávajú len licencovaní zámočníci, ktorí si každú kópiu kľúča evidujú v evidencií.

  5. Materiál

    Dôležitý je aj materiál kľúča. Nekvalitné a neoriginálne zliatiny spôsobia ľahké zalomenie kľúča vo vložke a dokonca môžu poškodiť aj vnútorný mechanizmus a jedného dňa sa tak nedostanete domov a navyše vám pre nekvalitný kľúč padne záruka na zámok.

  6. Stratili ste kľúč?

    Nezúfajte, aj pre ľudí, ktorí si občas kľúče zabuchnú alebo ich stratia, je tu riešenie. Značka FAB ponúka cylindrické vložky s funkciou, kedy je možné zabuchnuté dvere otvoriť z druhej strany, aj napriek zastrčenému kľúču. Ak sa vám niekedy stalo, že vám kľúče ukradli, pre takéto situácie existuje FAB vložka s funkciou 2v1. Stačí jednoducho zasunúť kľúč z druhej sady dodanej ku vložke a mechanizmus sa tak jednorazovo „prekóduje“. Pôvodný kľúč už samozrejme nebude možné použiť.

  7. Údržba mechanických bezpečnostných vložiek

    Mechanická cylindrická vložka sa skladá z viacerých malých kovových častí, ktoré sú denno-denne mechanický namáhané a pri nesprávnej alebo žiadnej údržbe sa môžu začať zasekávať. Pre správnu funkciu a dlhú životnosť odporúčame dverovú vložku premazať min. 1x ročne. Vhodné sú mazadlá s veľmi riedkou konzistenciou, na ktoré sa nelepia nečistoty. Veľmi praktické sú mazadlá v spreji v nádobke s aplikátorom. Tie sú vhodné na pravidelnú údržbu, čistenie, ale aj ako prevencia proti zamrznutiu alebo pri rozmrazovaní vložky. Bežný mazací olej alebo vazelína nie sú vhodné, pretože sa na nich nalepí prach a iné nečistoty a veľmi pravdepodobne časom vnútro vložky zalepia a môžu spôsobiť úplné znefuknčnenie zámku.

Späť na blog