Zabezpečenie domu a bytu počas dovolenky.

Či už počas letných alebo zimných mesiacov, každý z nás si rád z času na čas užije dovolenku s rodinou niekde v zahraničí, pri mori alebo na zasnežených horách. To je ale jedinečná príležitosť pre zlodejov. Policajné štatistiky potvrdzujú, že počas letných, či zimných prázdnin sa počet vlámaní do bytov a domov každoročne zvyšuje. Pripravili sme pre vás preto zopár tipov, ako sa vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu po návrate domov.

 

  1. Buďte diskrétny

    Vyhnite sa zdieľaniu informácií o vašej dovolenke, či čase odletu na sociálnych sieťach. Nikdy neviete, kto na takúto informáciu čaká s pripraveným páčidlom. Rovnako „postujte“ fotky až po návrate z dovolenky. Fotky vám nikam neutečú a vy si tak aspoň zaspomínate na peknú dovolenku bez strachu, že niekto využije vašu neprítomnosť.

  1. Buď (v byte) svetlo!

    Oslovte dobrého známeho či rodinu. Ak sa u vás niekto raz za čas zastaví, poleje kvetiny, vyvetrá a vyberie poštu zo schránky, vzbudí tým dojem, že byt alebo dom je stále obývaný. Vhodný je aj časový spínač, ktorý určitý čas zapne svetlo, prípadne televízor a to môže potenciálnych zlodejov odradiť od neohlásenej návštevy vášho domova.

  2. Investujte do dverí

    To prvé, čo zlodejom skríži plány, bývajú spravidla dvere. Odporúčame kvalitné dvere s bezpečnostnou vložkou triedy 3 alebo 4 a samozrejme netreba šetriť ani na kvalitnej a pevnej zárubni. Bezpečnostná vložka doplnená kvalitným kovaním dokáže odolať prevažnej väčšine pokus o vniknutie. Takúto vložku nie je možné odvŕtať alebo vytrhnúť a je taktiež odolná proti planžetovaniu alebo ľudovo, vyháčkovaniu.

  3. Dvere nie sú jediným vstupom do vášho domu

    Nezabudnite ani na to, že ak zlyhajú dvere, šikovnému zlodejovi sa ešte stále ponúkajú okná. Rozbitie okna je otázkou sekúnd – ak samozrejme nie je zamrežované alebo na sebe nemá aspoň bezpečnostnú fóliu. Hrubá sila spravidla neplatí ani na vrstvené bezpečnostné sklá.

     

  4. Nové technológie sú vašim priateľom

    Kľúč a bezpečnostný zámok už nie je jedinou ochranou opustených bytov. Stojí za zváženie, či neinvestovať do niektorého z množstva poplašných systémov, ktoré sú dnes výrazne dostupnejšie než kedysi a vedia toho viac, napríklad vás informovať o prípadnom narušiteľovi notifikáciou priamo v aplikácii, kde si viete pozrieť aj napríklad živý prenos z vášho domova cez bezpečnostnú kameru. Na škodu nie je ani trezor, v ktorom môžete schovať všetko dôležité – dokumenty, šperky, drahšiu elektroniku alebo peniaze.

Späť na blog