Výhody originálnych kľúčov FAB

Určite ste sa už aj vy dostali do situácie, kedy ste potrebovali náhradné kľúče ku vašemu zámku. Kópiu kľúčov vám dnes urobia takmer na každom rohu – v každom zámočníctve, železiarstve alebo obchodnom centre vo vašom okolí.

A stalo sa vám niekedy, že sa váš novo vyrezaný kľúč zlomil v zámku alebo že zámok nešiel novým kľúčom vôbec odomknúť? Problémom sú kópie kľúčov vyrezané na neoriginálnych polotovaroch, ktoré môžu poškodiť cylindrickú vložku a poskytnúť tak výhodu zlodejom, ktorí si robia zálusk na majetok za vašimi dverami.

 

Na čo si dávať pozor?

  1.  Na šírke záleží

    Univerzálne polotovary kľúčov musia pasovať do rôznych typov vložiek a visiacich zámkov, preto ich výrobcovia robia tenšie, než sú kľúče, ktoré ste kúpili k pôvodnej vložke. Vďaka menšej šírke sú kľúče krehké, majú tendenciu sa viac lámať a niekedy sa v zámku zasekávajú a poriadne do vložky nepasujú. Dôležité pravidlo teda znie – pri kúpe originálneho kľúča s logom FAB máte istotu, že kľúč je určený pre váš zámok FAB a má preto zodpovedajúce parametre a kvalitu.

  1. Zlomený kľúč a pohotovostný výjazd zámočníka

    Zlomiť kľúč v zámku je otázka okamihu, odstrániť následky väčšinou trvá pár hodín a vo väčšine prípadov si to vyžaduje zásah odborníka. Pohotovostný výjazd zámočníka vás potom vyjde v lepšom prípade na niekoľko desiatok eur, no môže sa vyšplhať na stovky. Originálne kľúče a polotovary FAB sú vyrobené z kvalitnej mosadze s vysokým podielom olova, zatiaľ čo pri ich kópii je zliatina nekvalitná alebo je priamo vyrobená z ocele, ktorá je tvrdá a poškodzuje vložku. Nekvalitný materiál sa rýchlejšie opotrebováva a zlomiť taký kľúč nie je problém ani pre deti.

     

  2. Nepripravte sa zbytočne o záruku

    V okamihu, keď použijete kľúče vyrezané na neoriginálnom polotovare, strácate záruku na bezpečnostnú vložku.

     

  3. Nedávajte príležitosť zlodejom

    Kľúč vyrezaný na neoriginálnom polotovare odomyká a zamyká, rovnako ako kľúč s logom FAB, ale pri každom odomknutí a zamknutí sa poškodzuje vnútorný mechanizmus cylindrickej vložky. Neoriginálne kľúče obrusujú vnútorné stavítka a bubienok a takto poškodená vložka nepredstavuje pre zlodeja žiadnu veľkú prekážku.

  4. Originál je len jeden

    A ako teda spoznáte originálny polotovar FAB? Vďaka logu FAB máte istotu, že kľúč naozaj pasuje do vašej vložky a predchádzate tak nechceným problémom. Pri zhotovovaní kópie kľúča preto zvážte, kde si kľúč nechať vyrezať. Nie v každom zámočníctve majú originálne polotovary no istotu budete mať určite u všetkých servisných partnerov a servisných centier FAB.

Späť na blog